Åsveien 19, 9405 Harstad
The house is situated in an area of low-level wooden housing and has a garden with a low hedge round it. The plot is on a flat piece of land and the terrain slopes upwards to the west. The house in Åsveien is built in a functionalist style, with an L-shape layout and a flat roof. The façade is clad with horizontal boarding, so-called "su-panel", that it was customary to use for houses built in the "funkis" (functionalist) style. The outside walls are painted in a dark colour, and the windows are simple and unframed. The entrance door is in the same colour as the rest of the house and has a hexagonal window. On the south side space has been made for a small veranda at second-floor level over the entrance. The architect Sigurd Bjørhovde (1888-1959) designed this house, and several of the houses he was responsible for are still to be found in Harstad.

Year of construction

1937

Architect

Sigurd Bjørhovde

Building Type

House

Construction System / Materials

Timber
panelling

Keywords

Timber
panelling
residence
L-shape
functionalism
flat roof
horizontal boarding
villa

Map

Share

Åsveien 19
Åsveien 19
Åsveien 19