Torvdalshalsen, Vestvågøy, Lofoten
Torvdalshalsen Rest Area enjoys views of the mountains at Eggum to the west and to the south the gentle agricultural land at Borg with its Lofotr Viking Museum where remains of a chieftan's house from 500 AD were found.

A 60m long wall in east west direction splits the site in two. The car park is on the northern side and the picnic area is to the south. The wall is typically just taller than a person and is built as a windbreak creating shelter against the cold northerly wind. A long rectangular wooden platform on the southern side is shaped, as if cut and folded, to follow the landscape and create groups of shielded seating.

Year of construction

2005

Architect

70ºN arkitektur as

Client

The Norwegian Public Roads Administration

Building Type

Lay-by
rest area
picninc area

Construction System / Materials

Treated wood
steel
formwork plywood
concrete

Prizes / Recognition

North Norways Arcitecture Prize 2008

Keywords

Rest area
lay-by
wind shelter
picninc area

Literature

Arkitektur N, 01/2009 s. 53, ”Nasjonale turistveger – Rasteplass, Torvdalshalsen”.

Map

Share

Torvdalshalsen rasteplass
Torvdalshalsen rasteplass
Torvdalshalsen rasteplass