Roggeloukta, Elvenes, 9046 Oteren
The holiday home at Roggeluokta is situated outermost on a foreland in the fjord Storfjord, in an open and largely contoured landscape, exposed to the elements. The building is located at the transitional point between an old beach terrace and a steep incline that slopes downwards to the current sea level. It is partially buried in the ground, and along the sides there are recessed sections which provide a sheltered outdoor area on this otherwise windswept site. Situated alongside the terrain are the bedrooms. On the opposite end is the living room, which has a continuous window band on three sides and a magnificent view overlooking the fjord and mountains.

The traditional motifs and materials used on the boathouses and outbuildings in the area are recognised on the holiday home - such as the natural stone wall, wooden panelling on the walls and ceiling, along with the simple rectangular form, capped by a saddle roof - but everything is assembled in a new way.

The landscape and weather are dramatically correspondent and are viewed as an attraction. The architecture is subordinate and constitutes this relationship.

Year of construction

1994-1998

Architect

Tord Kvien, Sivilarkitekt MNAL

Client

Marit and Asbjørn Kvien

Building Type

Holiday home

Construction System / Materials

Leca brick
stanchion-type walls
roof supports
natural stone walls
iron vitriol treated panelling
woodwork

Prizes / Recognition

Has been on display on the exhibition

Keywords

holiday home
cottage
leca brick
roof truss
natural stone wall
woodwork
ribbon window

Literature

Detail, 3/2001.

Bauwelt, 1-2/2001.

HYTTE, Gyldendal 2003.

Hytteliv, 1/2000.

Map

Share

Fritidshus ved Roggeluokta
Fritidshus ved Roggeluokta
Fritidshus ved Roggeluokta
Fritidshus ved Roggeluokta
Fritidshus ved Roggeluokta