Gornitak Rest Area is situated on the northern side of the fjord Varangerfjorden on the main road E75 east of the village Varangerbotn, and it is part of Norway's National Tourist Route scheme.

The site consists of three main parts all connected to local history. Firstly by the road, the rest area's service installations with parking spaces, which incorporate WW2 remains. From there a gravel path leads to the two other zones: the meadow and the breakwater. The meadow is preserved as a memory of the days when local farmers kept livestock and harvested hay here. The breakwater, worn by the sea ice, was originally built to create safe landing for local fishing boats.

The service installations are all gathered under one long flat roof and the site-cast concrete construction built with light coloured aggregates.

Year of construction

2006

Architect

Dyring AS
Margrethe B. Friis sivilarkitekt MNAL (architect)
Landskapsarkitekt Berg &
Dyring AS (landscape architect)

Client

The Norwegian Public Roads Administration

Building Type

Rest area
public toilet

Construction System / Materials

Concrete

Literature

”Gornitak rasteplass”, Arkitektur N 01/2009

Map

Share

Gornitak rasteplass
Gornitak rasteplass
Gornitak rasteplass
Gornitak rasteplass
Gornitak rasteplass