The outbuilding is an impressive size and indicates a well-run farm. The ground floor is made of cog-jointed timbers, the upper floor is half-timbered with vertical boarding. The cowshed was reconstructed during the 1980s by Sør-Varanger Museum. The building was completely disassembled at this time, at the same time as being moved back so that the farm-yard was enlarged. There was further digging around the house, so that the timber sill would be exposed and dry. There are entrances facing west and south, but the traditional barn ramp in the gable wall facing west has gone. The exterior timber walls are original: only the lowest levels have been taken out. The gable roof is clad with black pasteboard and wooden boarding, combined with lintel and rafters. The cowshed stands on a dry-stone wall of local stone.

Share

Noatun