Television’s conquest of Norwegian homes, together with an increased demand for comfort, contributed to the municipality realizing in the early 1970s that the cinema had to be modernized. The old seating was removed and the building was insulated externally at the same time, since it was difficult to maintain a satisfactory temperature. At the same time, the pronounced stone structure that had lent the building its characteristic appearance was torn down and replaced with wooden panelling.

The old photograph shows a stone building in the neo-classical style that was typical of the 1920s. The large wall surface is divided up into sections with the help of horizontal bands and cornice design, as well as vertical reliefs framing each side of the doors, amongst other features. The whole was probably painted in two colours, and with two types of structure as far as the plaster surfacing is concerned.

Share

Bio-teateret