Free Web Counter
english  norwegian 


NORDLAND - TROMS - FINNMARK - SVALBARD 

 Gildeskål prestegård

 
Gildeskål prestegård
Adresse: Inndyr
Konstruksjon /
materiale:
Treverk; tømmer; lafting
Type: Gårdsanlegg; prestegård
Emneord: prestegård, treverk, tømmer, lafting,
Byggeår: 1700-tallet
Gildeskål prestegård ligger på det gamle kirkestedet, like ved middelalderkirka fra 1200-tallet og hovedkirka fra 1881. Kirkestedet, som ligger ca. 3 km nord for Inndyr, ligger på en småkupert strandstrekning, omlag 500 m bred, mellom sjøen og fjellfoten. Mot vest åpner landskapet seg mot øyer, skjær og storhavet. Mot øst ligger høye fjell. Området er rikt på kulturminner fra vikingtida og fram til i dag. Spesielt er det rikt på minner som viser avhengigheten av sjøen. De fleste kirkebesøkende kom sjøveien, og det var også den "presteøvrigheta" måtte bruke når de ønsket kontakt med den store verden. Langs sjøen ligger jekteoppsett, naust, støer og kaier fra forskjellige tidsperioder.

I dag består prestegården av våningshuset fra 1700-tallet, to stabbur bygd rundt 1750 og forpakterboligen fra 1950-tallet samt driftsbygningen. Våningshuset og de to stabburene er fredet og det pågår restaurering av hovedbygningen.

Litteratur: Hage, Ingebjørg: «Freda anlegg i Nord-Norge», s.111-140, i Årbok for Foreningen til norske Fortidsminnesmerkers Bevaring 1989 Svendsen, Ola Øgard: Fredede hus og anlegg 1, s. 60-61, Sarpsborg 1981
Publisert: Universitetet i Tromsø, 29.11.2005
Forfatter: I.H; H.S
Fotograf: I.H 2005Kontakt  » Om arkitekturguiden  »
Fagansvar: Fakultet for humaniora, samfunnsvitskap og lærarutdanning, Institutt for kultur og litteratur
Utviklet og tilrettelagt av Universitetsbiblioteket i Tromsø
© 2004 - Universitetsbiblioteket i Tromsø

Powered by 4images 1.7
Copyright © 2002