Free Web Counter
english  norwegian 


NORDLAND - TROMS - FINNMARK - SVALBARD 

 Veines

 
Veines ( Kongsfjord gjestehus)
Adresse: 9982 Kongsfjord
Byggherre: Johan Peder Olsen og sønner
Konstruksjon /
materiale:
Tre; stein
Type: Gårdsanlegg
Byggeår: Slutten av 1800-tallet frem til 1940
Grenda Veines ligger i Kongsfjord i Berlevåg kommune, 30 km fra selve fiskeværet Berlevåg, ytterst på Varangerhalvøya i Finnmark. Veines er den vestligste bebyggelsen som unnslapp tyskernes brenning under andre verdenskrig, og her er det derfor hus fra slutten av 1800-tallet og godt inn på 1900-tallet. Alt ble bygd opp av en storfamilie, Johan Peder Olsen og etter hvert hans mange sønner.

I sjøkanten ligger pakkhuset med kai og månedskarbua. Oppe på bakken og med fasadene mot sør og sjøen ligger rekka med bolighus, alle i en og en halv eller to etasjer. Bak boligene ligger uthus som fjøs og sjå. Alt er bygd i trematerialer som ble brakt hit sjøveien - enten fra øst og Russland eller fra sør i Norge.

Johan Peder Olsen og hans kone Britta Kaisa bygde opp forretningsvirksomheten på Veines. I glansperioden i første halvdel av 1900-tallet var her fiskemottak, tørr- og saltfiskproduksjon, telegraf, krambu, gjestehus, dampskipsekspedisjon og postmottak. Britta Kaisa fungerte som stedets jordmor og tok imot over 100 barn. I dag er den fiskebaserte virksomheten borte, men noen av husa er istandsatt og i bruk som Kongsfjord gjestehus. Gjestehuset disponerer pakkhuset med tilhørende kai, månedskarbua, hovedhuset, kårbolig og to fjøs. Åse Winsnes, etterkommer av Johan og Brita som bygde opp stedet på slutten av 1800 tallet, står for denne virksomheten.

Priser /
utmerkelser:
Finnmark fylkeskommunes Miljø- og stedsutviklingspris 2007
Publisert: Universitetet i Tromsø, 28.06.2010
Forfatter: I.H.U
Fotograf: I.H.UKontakt  » Om arkitekturguiden  »
Fagansvar: Fakultet for humaniora, samfunnsvitskap og lærarutdanning, Institutt for kultur og litteratur
Utviklet og tilrettelagt av Universitetsbiblioteket i Tromsø
© 2004 - Universitetsbiblioteket i Tromsø

Powered by 4images 1.7
Copyright © 2002