Free Web Counter
english  norwegian 


 Torvdalshalsen rasteplass

Torvdalshalsen rasteplass ( Torvdalshalsen Rest Area)
Address: Torvdalshalsen, Vestvågøy, Lofoten
[View map]
Architect: 70ºN arkitektur as
Client: The Norwegian Public Roads Administration
Construction System /
Treated wood; steel; formwork plywood; concrete
Building Type: Lay-by; rest area; picninc area
Keywords: Rest area, lay-by, wind shelter, picninc area
Year of Construction: 2005
Torvdalshalsen Rest Area enjoys views of the mountains at Eggum to the west and to the south the gentle agricultural land at Borg with its Lofotr Viking Museum where remains of a chieftan's house from 500 AD were found.

A 60m long wall in east west direction splits the site in two. The car park is on the northern side and the picnic area is to the south. The wall is typically just taller than a person and is built as a windbreak creating shelter against the cold northerly wind. A long rectangular wooden platform on the southern side is shaped, as if cut and folded, to follow the landscape and create groups of shielded seating.
Literature: Arkitektur N, 01/2009 s. 53, ”Nasjonale turistveger – Rasteplass, Torvdalshalsen”.
Prizes /
North Norways Arcitecture Prize 2008
Publisher: The University of Tromsø, 25.05.2013
Author: I.H.
Photographer: 70ºN arkitektur as

Contact  » About the Architecture Guide  »
Academic Responsibility: Faculty of Humanities, Social Sciences and Education, Department of Culture and Literature
Developed and arranged by The University Library of Tromsø
© 2004 - The University Library of Tromsø

Powered by 4images 1.7
Copyright © 2002