Free Web Counter
english  norwegian 


NORDLAND - TROMS - FINNMARK - SVALBARD

 Longyearbyen energiverk

 
Longyearbyen energiverk ( Kullkraftverket i Longyearbyen)
Adresse: Longyearbyen
[Vis kart]
Arkitekt: Øivind Mauseth; Bjarne Instanes
Konstruksjon /
materiale:
Betong; stål; korrugerte stålplater
Type: Industrianlegg
Byggeår: 1982
Energiverket ligger på en elveslette ved utløpet av Longyeardalen i bydelen “Sjøområdet”. Det er et typisk eksempel på et prinsipp i modernistisk arkitektur, der bygningens form primært skulle avspeile dens funksjon. Bygningen er sammensatt av tre volumer i en trappetrinnsliknende oppbygging. Det laveste trinnet representerer det elektriske anlegget med kontrollrommet, midttrinnet rommer turbinene og det øverste trinnet med det største volumet inneholder selve kullforbrenningsovnen. Anlegget avsluttes tett ved den høyeste delen av bygningen der den vel 90 meter høye skorsteinen reiser seg.

Grunnflaten er rektangulær. Fasaden, som vender mot vest, har en vertikal oppbygging med grå felt adskilt av mørkt blått listverk som strekker seg fra grunnmuren opp til vindusrekken under taklisten. Taket er flatt med skrånende sider og avsluttes med en bred blå list som følger takprofilen. Denne speiler også konturen av fjellene i bakgrunnen. Vinduene er plassert i horisontale bånd høyt oppe på veggflatene og understreker den trinnvise oppbygging av anlegget.

Energiverket er landets eneste kullfyrte kraftvarmeverk i drift. Det ble bygget i 1982 og tegnet av sivilarkitekt Øivind Maurseth. Det avløste det tidligere kullkraftverket fra 1920, som nå er fredet og ligger like ved siden. Anlegget ligger inn mot en bratt skrent og rager høyt over den ganske rotete bebyggelsen på området – kontorer, lagre og verksteder. Det er plassert ved adkomstveien fra flyplassen til bykjernen. Både gjennom sin plassering, størrelse og utforming utgjør bygningen et blikkfang for alle som besøker Longyearbyen.
Publisert: Universitetet i Tromsø, 27.03.2012
Forfatter: W.F.S.
Fotograf: W.F.S.Kontakt  » Om arkitekturguiden  »
Fagansvar: Fakultet for humaniora, samfunnsvitskap og lærarutdanning, Institutt for kultur og litteratur
Utviklet og tilrettelagt av Universitetsbiblioteket i Tromsø
© 2004 - Universitetsbiblioteket i Tromsø

Powered by 4images 1.7
Copyright © 2002