Free Web Counter
english  norwegian 


NORDLAND - TROMS - FINNMARK - SVALBARD

 Mehamn kapell

 
Mehamn kapell
Adresse: Mehamn
[Vis kart]
Arkitekt: Hans Magnus
Konstruksjon /
materiale:
Tre; betong; stein
Type: Kirke; forsamlingshus
Byggeår: 1965
Mehamn kirke ligger sentralt i fiskeværet på et høydedrag frigjort fra den øvrige bebyggelsen. Både plasseringa, kirkeskipets høyreiste tak og det slanke, nesten frittstående tårnet bidrar til å skille ut kirka som et landemerke i forhold til den øvrige bebyggelsen.

Mehamn kapell er delt i flere bygningskropper – noe som var vanlig for større bygninger i gjenreisingsperioden – tårn, inngangsparti og selve kirkerommet. Kapellet, som er reist i hvitkalket betong, har totalt 203 sitteplasser. Hertil kommer menighetssal med ca 100 sitteplasser. Den totale grunnflaten i disse to rommene er 270 m2. På tårnet som er oppført i betong på sørsiden av kapellet like ved hovedinngangen, er det anvendt hvit og gråbrun kalkdekor. Tårnet er 23 m høyt, tekket med kobberplater og har spir med forgylt kopperkule og en stor, forgylt basunengel.

Valmtaket på kapellet og på våpenhuset er tekket med altaskifer. Ellers er det kobberplater som taktekking. Takrenner og alt blikkenslagerverk for øvrig var også opprinnelig utført i kopper.
Litteratur: Blix, Erik Schytte og Arvid Halgeir Nergård: Kirker og kirkeliv i Tana prestegjeld: Tana, Gamvik og Berlevåg sokn, Vadsø 1965
Publisert: Universitetet i Tromsø, 24.06.2010
Forfatter: I.H.U
Fotograf: Jiri HavranKontakt  » Om arkitekturguiden  »
Fagansvar: Fakultet for humaniora, samfunnsvitskap og lærarutdanning, Institutt for kultur og litteratur
Utviklet og tilrettelagt av Universitetsbiblioteket i Tromsø
© 2004 - Universitetsbiblioteket i Tromsø

Powered by 4images 1.7
Copyright © 2002