Free Web Counter
english  norwegian 


NORDLAND - TROMS - FINNMARK - SVALBARD

 Saltstraumen opplevelsessenter

 
Saltstraumen opplevelsessenter
Adresse: Saltstraumen
[Vis kart]
Arkitekt: Arkitektstudio AS
Byggherre: Saltstraumen Opplevelsessenter AS
Konstruksjon /
materiale:
Tre; glass
Type: Reiselivsanlegg; opplevelsessenter
Emneord: opplevelsessenter, tre, glass,
Byggeår: 1996
Saltstraumen opplevelsessenter ligger ved foten av brua over Saltstraumen, i skrånende terreng og med utsikt over "straumen". Dette er verdens sterkeste tidevannsstrøm. Døgnsvingningene med flo og fjære gjennom det smale sundet som forbinder Saltfjorden og Skjerstadfjorden, skaper voldsomme krefter i vannmassene. De rike fiskeforekomstene som finner mat her og den farefulle strømmen har gitt grobunn for bosetting, kultur og myter gjennom ti tusen år. Opplevelsessenteret ble etablert for å formidle noe av dette. Det har imidlertid vist seg vanskelig å formidle det som kan oppleves så mye mer dramatisk rett utenfor døra.

Opplevelsessenteret består av to sammensatte hoveddeler, og er på til sammen 950 m2. Den trommelforma delen er helt tett og inneholder foredragssal i midten med utstillingsareal rundt. Auditoriet er laget spesielt for multimediaframvisninger og film. Inn til trommelen er det satt en oval bygningsform med et tak som kan minne om en snudd båt, og denne delen har glassvegger under taket. Her er kafé, suvenirbutikk og en liten lokalhistorisk utstilling plassert, og rommet åpner seg mot den storslagne utsikten.

Arealene utomhus ble også tatt i bruk for opplevelse, mellom annet med stier ned mot sjøen og strømmen. Landskapsarkitekter for anlegget var Hindthamar, Sundt, Thomassen.
Litteratur: Almaas, Ingerid Helsing: Norway - a guide to recent architecture, London 2002, s. 7.2-7.4
Publisert: Universitetet i Tromsø, 05.02.2007
Forfatter: I.H
Fotograf: I.H 2006Kontakt  » Om arkitekturguiden  »
Fagansvar: Fakultet for humaniora, samfunnsvitskap og lærarutdanning, Institutt for kultur og litteratur
Utviklet og tilrettelagt av Universitetsbiblioteket i Tromsø
© 2004 - Universitetsbiblioteket i Tromsø

Powered by 4images 1.7
Copyright © 2002