Free Web Counter
english  norwegian 


NORDLAND - TROMS - FINNMARK - SVALBARD

 Elverhøy kirke

 
Elverhøy kirke
Adresse: Barduvegen 20, Tromsø
[Vis kart]
Konstruksjon /
materiale:
Treverk; tømmer: lafting; reisverk; panel
Type: Kirke; forsamlingslokale
Emneord: kirke, treverk, tømmer, lafting, reisverk, stående panel, tårnhette, korskirke,
Byggeår: Vigslet 1803
Elverhøy kirke ligger på toppen av Tromsøya, ca. 2 km fra Tromsø sentrum. Den ligger i et skogholt i tilknytning til Elverhøy kirkegård. Kirka har blitt flyttet to ganger. Da den ble oppført på begynnelsen av 1800-tallet, lå den der Tromsø domkirke ligger i dag og erstattet en kirke fra begynnelsen på 1700-tallet. Da den nåværende domkirka ble bygd, ble den gamle kirka tatt ned og flyttet litt sør for sentrum og ble til Tromsøysund kirke ("Landskirka"), før den i 1974 igjen ble flyttet til dagens plassering. Kirkas utseende er endret noe, men den har beholdt mye at det opprinnelige særpreget fra begynnelsen av 1800-tallet.

Kirka er oppført i laftet tømmer og kledd med stående panel. Det kraftige tårnet er i reisverk. Saltaket over kirkerommet er tekket med teglstein, mens tårnhetta er i kobber. Det er en korskirke med tårnet mot vest og koret mot øst. Inngangen er via våpenhuset i tårnfoten. Den er malt med en kraftig rødfarge med hvite vinduer og detaljer og vinduene har en spissbuet form.

Kirka som står på Elverhøy har beholdt mye av det opprinnelige preget fra 1800-tallet. Kirka som ble reist der Domkirka ligger i dag, var også en korskirke som var kledd utvendig, den hadde bratte tak tekket med tegl, men ikke tårn. Det ble bygd til da kirka ble flyttet til Strandveien. Da ble det også bygd til sakristi, samtidig ble skjevheter rettet opp og vegg- og takhøyden ble økt.
Litteratur: Kristiansen, Roald E. og Bengt Norbakken (red): Elverhøy kirke 1803-2003, Tromsø 2003
Publisert: Universitetet i Tromsø, 08.12.2005
Forfatter: H.S
Fotograf: H.S; T.A 2005Kontakt  » Om arkitekturguiden  »
Fagansvar: Fakultet for humaniora, samfunnsvitskap og lærarutdanning, Institutt for kultur og litteratur
Utviklet og tilrettelagt av Universitetsbiblioteket i Tromsø
© 2004 - Universitetsbiblioteket i Tromsø

Powered by 4images 1.7
Copyright © 2002