Free Web Counter
english  norwegian 


NORDLAND - TROMS - FINNMARK - SVALBARD

 Hammerfest kirke

 
Hammerfest kirke
Adresse: Hammerfest
[Vis kart]
Arkitekt: Hans Magnus arkitekt MNAL
Konstruksjon /
materiale:
Plasstøpt betong
Type: Kirke; forsamlingslokal
Emneord: kirke, baldakin, plasstøpt betong, saltak, gjenreisningsarkitektur
Byggeår: 1961
Hammerfest kirke ligger på høyden (Hauen) ved innfartsveien til byen fra sør, og plasseringen gjør at den er godt synlig i bybildet og fra havet. Kirkas lengderetning følger terrengets og hovedgatas lengderetning, og den ligger slik med koret mot sørvest og havet , mens tårnet med hovedinngangen ligger mot nordøst og byen.


Det har gjennom årene vært mange kirker i Hammerfest, den første vi vet om var fra 1620. Den forrige kirka ble brent ved tyskernes tilbaketrekking fra Finnmark i 1944 - den lå omtrent der hotellet ligger i dag. Dagens kirke var en del av det store gjenreisingsprosjektet og ble innviet i juli 1961. Arkitekt var Hans Magnus som også tegnet Berlevåg og Mehamn kirker.

Kirka er ei langkirke med tårnet og hovedinngangen i tårnfoten som vender mot bysentrum og nordøst. Over inngangen er det en langstrakt baldakin. Kirkeskipet har et bratt saltak med minimalt takutstikk. Taket er trukket langt ned mot bakken og det er med på å gi kirka en trekantet form. Formen forsterkes ved at betongstreberne er ført ned på bakken. Trekantmotivet går også igjen i tårnet og i vinduene på langsiden av bygningen. Hammerfest kirke har omlag 500 sitteplasser.
Publisert: Universitetet i Tromsø, 19.08.2005
Forfatter: H.S
Fotograf: Jiri HavranKontakt  » Om arkitekturguiden  »
Fagansvar: Fakultet for humaniora, samfunnsvitskap og lærarutdanning, Institutt for kultur og litteratur
Utviklet og tilrettelagt av Universitetsbiblioteket i Tromsø
© 2004 - Universitetsbiblioteket i Tromsø

Powered by 4images 1.7
Copyright © 2002