Free Web Counter
english  norwegian 


NORDLAND - TROMS - FINNMARK - SVALBARD

 Tromsdalen kirke

 
Tromsdalen kirke ( Ishavskatedralen)
Adresse: Tromsdalen, Tromsø
[Vis kart]
Arkitekt: Jan Inge Hovig MNAL
Byggherre: Tromsø kommune
Konstruksjon /
materiale:
Plasstøpt betong; armert betong
Type: Forsamlingshus; kirke
Emneord: kirke, plasstøpt betong, armert betong, lameller,
Byggeår: Endelig tegningsutkast vedtatt i 1960, kirka sto ferdig i 1965
Tromsdalen kirke som er tegnet av Jan Inge Hovig (1920-1977), har en storslått beliggenhet på høyden over Tromsøbruas fastlandsfeste. Den ligger godt synlig for sjøfarende både fra nord og sør og fra byen på østsiden av Tromsøya. Tromsøbrua, kirka og Tromsdalstinden framstår som en helhetlig komposisjon i landskapet. Kirka har en monumental karakter og dominerer bebyggelsen i området. Den fikk raskt tilnavnet "Ishavskatedralen".

Den skulpturale formen er modulert over et trekanttema der betongskiver er satt mot hverandre i spiss og danner lameller som er asymmetrisk plassert fra et lavpunkt og med stigende høyder ut mot endeveggene. Tak og vegger er en og samme konstruksjon.
Bygningsformen består av 11 lameller med åpninger i mellom, som slipper dagslyset inn. I nattemørket lyses bygningen opp innenfra. Hovedfasaden, gavlveggen mot vest, er en glassvegg der et sentralt plassert kors i betong fyller hele høyden i trekantformen, og gir en visuell og konstruktiv avstivende effekt til kirken. Gavlveggen mot øst er et stort glassmaleri av Victor Sparre montert i 1972. Betongboksen som er satt til i kirkas østende inneholder kontor, presterom og sakristi.

Kirkerommet oppleves overraskende intimt i motsetning til den monumentale ytre formen. Også i interiøret utnytter arkitekten dagslyset til å modellere rommet, for eksempel i plasseringen og utformingen av orgelet i silhuett mot glassveggen. Orgelpipenes smekre form står i kontrast til de kraftige bærekonstruksjonene. Benker, alterparti og innredning forøvrig er utarbeidet av arkitekten i samarbeid med interiørarkitekt Bitten Hopstock. Interiøret er et sjeldent gjennomført og helhetlig kirkerom. Det er 415 sitteplasser i selve kirkerommet og i tillegg 240 på galleriet og i menighetssalen, som ligger under galleriet.
Litteratur: Norsk Arkitekturmuseum, "Tromsdalen kirke", Norsk arkitekturkalender 1984 - kirker, desember. Oslo 1983.
Byggekunst 1966, s. 210-215
Jakhelln, Gisle, "Hovig i nord", Byggekunst 7/1990, s. 382-389
Publisert: Universitetet i Tromsø, 30.12.2004
Forfatter: I.H; P.A.B
Fotograf: J.M.B 2003Kontakt  » Om arkitekturguiden  »
Fagansvar: Fakultet for humaniora, samfunnsvitskap og lærarutdanning, Institutt for kultur og litteratur
Utviklet og tilrettelagt av Universitetsbiblioteket i Tromsø
© 2004 - Universitetsbiblioteket i Tromsø

Powered by 4images 1.7
Copyright © 2002